Oznaczenia dla żywności w sklepach
Umiejętność czytania opisanych wieloma skrótami i liczbami metek i opakowań na produktach, szczególnie tych żywnościowych, to dzisiaj bardzo poważna sprawa i nauczenie najmłodszych już ludzi, by dokładnie sprawdzali i porównywali to, po co sięgają tak często wśród sklepowych półek na zakupach staje się ważnym elementem edukacji. W szkołach, ale także w mediach, prowadzone są kampanie mające na celu uświadomić, jak wiele zmienia się, gdy podczas zakupów zaczynamy korzystać z bardzo dokładnie i prawnie sankcjonowanych etykiet, na których znajduje się przecież nie tylko data produkcji i przydatności, ale dane kontaktowe producenta, dostawcy, skład i ilościowa zawartość substancji w porcji, przeciwwskazania dla chorób oraz właściwy sposób przechowywania czy użycia. Wszystko to sprawia, że produkty wyjątkowo niskiej klasy dość łatwo odróżnić można od stojącego obok nieco droższego, ale też znacznie lepszego w składzie produktu. Świadomość ludzi na zakupach może więc oznaczać dla nich jedynie korzyść.