SAVOIR-VIVRE bez tajemnic

Rozmowa podczas jedzenia

Dlaczego to istotne? Otóż owo naganianie do jedzenia powoduje chaos w rozmowie, bo wszyscy są wciągani w owe operacje i koncen­truje się uwagę tylko wokół rodzaju sałatki. W pewnym sensie lepiej za mało niż za dużo jedzenia. W praktyce pewnie to właśnie będzie w sam raz. W sukurs zakończeniu tej wymuszonej działalności przychodzi roz­powszechnienie się przyjęć na stojąco (raczej nie w warunkach domo­wych) i bufetów szwedzkich obserwowanych przy okazji wyjazdów, a otwierających gościom szansę samodzielnego decydowania, co i kie­dy będą jedli. Bardzo często w warunkach ciasnoty domowej obserwu­je się coś pośredniego: goście w zasadzie siedzą, ale w miarę ochoty korzystają z zimnego bufetu, napełniają talerzyki i ewentualnie wra­cają na stare miejsce. Ten układ daje poczucie sympatycznej prostoty. Naturalnie pociąga to za sobą konieczność zmian w menu, i to nie tylko polegających na rezygnacji z trudnych do serwowania dań go­rących. Również dania zimne, rozmieszczane przez gości na talerzy­kach, trzeba nieco inaczej skomponować. Nie ma miejsca na duże piaty szynki, na piramidy dodatków piętrzące się na kanapkach (chyba że chcemy mieć to na dywanie). Muszą to być porcje niewiel­kie, typu na „raz na widelec”. Co nie znaczy, że bierze się tylko jedną taką porcję każdy ma tu wolną rękę.

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj wiele informacji dotyczących świata mody i urody, będę tutaj zamieszczała wpisy dotyczące doboru odpowiedniej stylizacji do Twojej figury, aktualnych trendów w makijażu i czy pielęgnacji paznokci.

Dodaj komentarz